Pět tipů na české i zahraniční vinařské destinace

Nevíte, kam na jaře vycestovat? Možnosti jsou oproti letní a zimní sezóně omezenější, přesto je jaro jako stvořené pro zajímavou dovolenou.

Podívejte se na tipy nejen pro milovníky vín do vinařských destinací! Nejde jen o výrobu skvělého vína, vinohrady a jejich okolí jsou krásným a romantickým místem samy o sobě. Vypravit se za nimi ale rozhodně neznamená jet pouze na Moravu, cíle mohou být daleko rozmanitější. Vydat se můžete za hranice Česka – do Španělska, Itálie či Francie.

Navštívit vinařské oblasti na jaře se vyplatí dvojnásob. Nebudete se muset prodírat skrze davy ostatních nadšenců se skleničkou v ruce jako při podzimním vinobraní. Sluníčko hřeje tak akorát a láká k  turistice.

Za tajemstvím českých bublinek

Krajina posetá malebnými vesničkami i siluety českých hradů a zámků jsou tím, co na první pohled uchvátí návštěvníka Plzeňského kraje. Zatímco krajská metropole Plzeň je proslulá výrobou světoznámého piva, nedaleký Starý Plzenec se dostal do povědomí jako místo výroby Bohemia Sektu, nejproslulejšího tuzemského šumivého vína. Městečko, dříve nazývané také jako Stará Plzeň, se rozkládá v údolí mezi rotundou sv. Petra a Pavla z roku 976 a zříceninou středověkého hradu Radyně založeného panovníkem Karlem IV.

Tato krajská dominanta inspirovala v roce 1945 staroplzenecké vinaře k pojmenování jednoho ze svých prémiových sektů. Tak vznikl sekt Chateau Radyně, nejdéle souvisle vyráběné šumivé víno u nás. Za to, že se Bohemia Sekt stal tuzemskou jedničkou v šumivých vínech, vděčí Starý Plzenec Louisi Girardotovi. Tento významný enolog z oblasti Champagne a velký požitkář přijel do Starého Plzence před více než 70 lety, aby tu zasvětil místní sklepmistry do tajů výroby sektu.

S odkazem Louise Girardota i současnými postupy výroby nejoblíbenějšího tuzemského sektu se můžete ve Starém Plzenci seznámit prostřednictvím poutavých prohlídek. Dozvíte se při nich například to, jak v sektu vznikají bublinky, jaký je rozdíl mezi klasickou a charmatovou metodou výroby a uvidíte, jakým způsobem se setřásají kvasinky. Budete také moci ochutnat vybrané vzorky. O tyto exkurze je velký zájem. Každý rok do výroby zamíří zhruba 10 tisíc návštěvníků. V roce 2016 byl Bohemia Sekt vyhlášen TOP vinařským cílem roku.

Poznejte habánskou tradici ve Velkých Bílovicích 

vinoVelké Bílovice jsou největší vinařská obce v Česku. Vyrazit odtud můžete na výlet do blízkého okolí, a navštívit například Lednicko-valtický areál, nebo si naplno užít zdejší vinařské turistiky. Ke kořenům zpracování vinných hroznů i do moderní výroby, kde se ukazuje, jak vzniká víno dnes, vás zavede prohlídková trasa známého vinařství Habánské sklepy. V jeho prostorách se totiž nachází historický sklep, kde se lahodný nápoj vyráběl a zrál pod rukama Habánů už před více než čtyřmi staletími.

Nová designová vinotéka zdobená více než 2500 lahvemi pak nabídne příchozím příležitost ke kýženému odpočinku v moravském stylu se sklenkou v ruce. Kromě degustace si lze lahve z produkce Habánských sklepů, včetně výjimečných archivních vzorků, zakoupit i s sebou.

Za Proseccem jedině do Itálie

Měkce zvlněná krajina, nekonečná údolí, zeleň, kam až oko dohlédne a mezitím rozesety malé světlé cihlové domky. To je Valdobbiadene, domov nejlepšího Prosecca. Vinice, které se staly součástí dědictví UNESCO, zde leží v nadmořské výšce mezi 50 až 500 metry na mírných svazích, které se střídají s těmi strmějšími. Právě tady uplatňují po více než sto třicet let svůj um vinaři z vinařství Mionetto. Za tu dobu se tradiční šumivé víno stalo chloubou regionu a je známé po celém světě. Nádherné historické městečko přímo vybízí k procházkám, a pokud byste snad měli památek stále málo, autem jste za chvilku ve slavných Benátkách.

Mionetto Valdobbiadene

Vášnivá oddanost půdě a vinicím vedla vinaře a hlavu rodiny Francesca Mionetta v roce 1887 k založení vinařství stejného jména. V roce 1982 přešlo vinařství na výrobní metodu Charmat, která umožňuje ještě lepší zachování chutí a vůní vín Prosecco. Vinná réva se nejprve šetrně lisuje a nechá poprvé řízeně zkvasit. Potom nastupuje druhotná fermentace: víno se zkvasí v uzavřené nádobě, uvnitř takzvaného autoklávu, kde pak postupně uzrává. Vinaři takto dokážou precizně hlídat teplotu kvašení a díky tomu si Prosecco může udržet i po stočení do lahví svěžest a typickou vůni svých hroznů.

Objevte “hlavní město” šampaňského

Francouzské Épernay je na první pohled nenápadné město ležící v údolí mezi viničními tratěmi. Skrývá se v něm ale opravdový poklad. Ten je k vidění nejen v ulicích, ale především ve sklepích. Více než sto kilometrů dlouhé podzemní chodby a vinné sklepy ukrývají přes 200 milionů lahví šampaňského vína. 

Mezi nimi lze najít také šampaňské z vinařství Alfred Gratien. Za těžkými dřevěnými dveřmi tamní mistři provádějí ve sklepě vinifikaci výlučně v dubových sudech, a to už od roku 1864. Následně víno stáčí do lahví k tradičnímu sekundárnímu kvašení, při kterém vzniká pravé šampaňské. To v lahvích dozrává pro své budoucí majitele i dlouhé roky. Mimo tekutého bohatství se ale v Épernay nachází i nejdražší ulice na světě Avenue de Champagne. Kromě ochutnávání místní produkce a navštěvování sklípků můžete celou oblast shlédnout z vyhlídkové věže De Castellene.

Vinarstvi Freixenet
Zavítejte do země vášnivé Cavy

Jedna z nejstarších vinařských oblastí v Evropě, Penedès, se nachází ve španělském Katalánsku. Tamním nejznámějším výrobcem sektu typu Cava je vinařství Freixenet, které se svým věhlasem rovná francouzským producentům v Champagne. Jeho tradice sahá až do roku 1861. Historii ale i současné nejnovější výrobní technologie španělského šumivého vína můžete sami poznat při prohlídce sklepů v Sant Sadurní d´Anoia. Nevšední zážitek skvěle doplní ochutnávka středomořské kuchyně.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>