Madeirské víno

Madeiře se říká Perla Atlantiku. Věhlasu tohoto portugalského ostrova nahrává i to, že tu vznikají hned čtyři druhy slavného madeirského vína…

Toto víno je tak výjimečné, že si ho nechával domů posílat například Sir Winston Churchill a pravidelné zásilky už řadu let putují i do Bílého domu.

 

Pár slov z historie

 

Tajemství a proslulost madeirského vína sahá minimálně do poloviny 16. století. Už v té době nakupovaly mok lodě plující za objevy. Víno totiž díky vysokému obsahu vitamínů i minerálů chránilo námořníky před kurdějemi. Mořeplavci také zjistili, že mok má vůbec nejlepší chuť u rovníku. Proto madeirští vinaři nelenili a posílali víno v sudech na moře, aby pěkně zrálo.

 

Madeirizace vína

 

Později byl proces výroby upraven tak, aby víno nemuselo z Madeiry. Dřevěné sudy se celých šest měsíců skladovaly v podkroví budov, kde byla stálá a vysoká teplota. Houpání lodí, které vínům dodávalo správnou chuť, vyřešili koumáci vinaři tak, že sudy občas překulili ze strany na stranu (tzv. estufagem neboli madeirizace vína).

 

Šlapejte víno, budete zdraví

 

Původní způsob produkce madeirského vína je na venkově dodržován dodnes. Vinaři sesbírají víno a odnesou ho do kamenné nádoby do stodoly, kde ho sešlapou. A protože stále platí pověra, že kdo víno šlape, je zdravý a vyroste, podílejí se na této části procesu malé děti. Po vymačkání se hrozny shrnou do středu nádoby, kde je vinaři omotají lanem. Na balík poté položí prkna a začnou s přímým lisováním.

 

Přidává se brandy

 

Víno obvykle vzniká mícháním několika odrůd lisovaných hroznů, do kterých se ještě přidává brandy. O kvalitě vína pak rozhodují poměry různých druhů odrůd, jejich stáří nebo způsob či doba skladování. Nejkvalitnější vína se skladují až dvacet let v dřevěných sudech a potom dva roky v lahvích. Ještě dnes však lze koupit madeirské víno z každého desetiletí od poloviny 19. století, ale nejstarší dochovaná láhev pochází z roku 1772.

 

Madeirské víno má typickou zlatavou až zlatohnědou barvu a dělí se na čtyři základní druhy:

 

Sercial je suché víno nažloutlé barvy, které se doporučuje jako aperitiv k polévce nebo k rybě. Podávat by se mělo mírně vychlazené.

 

Verdelho je sladší než Sercial. Toto polosuché víno zlatohnědé barvy se dobře hodí mimo jiné také k madeirskému dortu.

 

Boal je tmavozlaté tělnaté polosladké víno ořechové chuti a může být servírováno jako náhrada za portské. Jeho kvalita a chuť vyniknou u sýrů nebo dezertů.

 

Malmsey je nejslavnější z madeirských vín. Toto tmavé tělnaté víno barvy pražené kávy se podává jako digestiv.

 

Poválet, vpustit, polknout…

 

V jediném doušku madeirského vína lze hledat údajně až tisíc různých odstínů chuti. Správná degustace trvá od pěti minut déle. Zdá se vám to dlouho? Ale vždyť musíte nejdříve zhodnotit barvu, pak vůni a až poté ochutnat. Každý doušek jen tak poválet na jazyku, pak lehce vpustit do každé části ústní dutiny a teprve poté polknout. Proč? Protože existují různé varianty chuti, které začnete vnímat až po polknutí (jeden z nich se jmenuje například krabice s doutníky).

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>