Vízum do Austrálie – co je potřeba?

Chcete poznat krásy nejmenšího světového kontinentu? Nechcete v ní studovat, ani dlouhodobě žít, ale spíše jen poznávat zdejší zemi? I turisté, jako vy potřebují vízum pro vstup do země vízum. Jaké vízum je pro tento účel potřeba a co je potřeba pro jeho vyřízení?

Turistické vízum je dostupné pro všechny věkové kategorie žadatelů a uděluje se na 3, 6 a 12 měsíců, kde nejčastějšími a nejméně problémovými jsou nejkratší 3-měsíční víza. Pro získání delších turistických víz je potřeba uvést vážně pádné důvody.

Vlajka AustrálieKdyž žádáte o turistické vízum na 3 měsíce, zpravidla obdržíte vícevstupové vízum na délku jednoho roku, kdy jedna návštěva Austrálie nesmí přesáhnout délku 3 měsíce. Ve skutečnosti tedy můžete na tříměsíční víza navštívit Austrálii během roku 4-krát, vždy však maximálně na 3 měsíce. Podmínkou je překročení Australských hranic před vypršením 3-měsíční lhůty, doporučuje se vycestovat například na Fiji či Nový Zéland.

Během platnost i víza můžete do Austrálie vstoupit kdykoli.

Kdy je dobré víza vyřídit?

Oficiální limit na vyřízení turistických víz od data podání žádosti je 14 dní, tento limit však není závazný a má jen informativní charakter. Většina žádostí bývá vyřízená v průběhu týdne.

Láká vás alespoň krátkodobé studium u protinožců? Pokud si vystačíte s 12 ti týdny, také vám postačí turistické vízum. Ale pozor, na turistické vízum není možné, na rozdíl od víza studentského pracovat.

Jaké jsou podmínky pro žádost o turistické vízum?
  • Platný cestovní pas
  • Zaplacený poplatek za víza
  • Vyplněná žádost o turistické víza
  • Dobrý zdravotní stav, lékařská prohlídka je nutná při pobytech delších jak 4 týdny
  • Bezúhonnost, žádné dluhy vůči Britskému království
  • Být připravený prokázat finanční krytí na pobyt (Pod tímto pojmem se myslí prostředky, které nutně potřebujete na bezproblémové absolvování pobytu a cestu do Austrálie a zpět. Úřad se potřebuje ujistit, že v Austrálii budete mít za žít a nebudete tam muset pracovat.)
  • Žadatel starší 70 let musí mít zdravotní pojištění a absolvovat lékařskou prohlídku „Fit for Travel“. Zároveň si mohou vyžádat i smlouvu o cestovním pojištění.
  • Být připravený prokázat status (zaměstnání , student, důchodce … )
  • Být připravený prokázat cestovní plán
Kde víza vyřídit?
  • online
  • prostřednictvím cestovní kanceláře v ČR
  • prostřednictvím australského velvyslanectví ve Vídni
  • prostřednictvím migračního agenta v Austrálii (jejich seznam naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí)

Sandra Š.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>