Kykladské ostrovy, na které se musíte podívat?

Řecko je zemí ostrovů, zaujímají totiž téměř 20 procent z celkové plochy Řecka. Nalézt zde můžeme více 2000 ostrovů a ostrůvků, z nichž je pouze 227 obydleno. Při výběru dovolené je tedy z čeho vybírat.

Za pozornost rozhodně stojí soustroví Kyklády, pojmenované podle řeckého „cyclos“ neboli kruh. Nacházejí se v Egejském moři, mezi Peloponésem a Krétou. Ostrovy jsou si navzájem podobné, a přece jsou velice rozdílné. Pokud chcete Kyklady poznat alespoň z části, budete na tento počin potřebovat alespoň 4-5 dní.

Santorini 

Santorini patří mezi nejnavštěvovanější ostrovy Kykladů. Hlavní město ostrova je Fira. Santorini je obrázkem vytříbeného Řecka: boutique hotely s intifinity pools, tedy bazény s nekonečnou vodní hladinou a výhledem na kalderu, taverny, pláže, které jdou zde díky sopečnému původu z černých oblázků, šedého písku, jež místy přechází do červena. Mezi nejkrásnější patří Perivolos.

Do hlavního města se dostaneme od mola po strmé cestě, která vyrovnává výškový rozdíl. Fyzicky méně zdatnějším turistům jsou k dispozici oslíci. Na vrcholu se naskýtá úžasný výhled na křivolaké uličky, bílé domky, porosty bungeviley. Takový pohled se naskýtá i z hlavního náměstí (Plateia Theotokopouou). Na své si zde přijdou milovníci muzeí, najdeme zde Prehistorické muzeum, Archeologické muzeu či Muzeum vína Koutsoyannopoulos, kde je samozřejmostí i degustace.

Oia, druhé městečko, které stojí za návštěvu, by se dalo popsat jako betlém přilepený na lávových skalách na mořem s kostely s typickými modrými kupolemi. Z města vede cesta dolů k malebnému přístavu Ammoudi, kde je moře tak azurové, že přímo vybízí k osvěžení se.

Mykonos

Mykonos, ostrov větrných mlýnů, který před padesáti lety objevila komunita gayů, a pak mezi věhlasné bílé domy v Choře (zvané také jako Mykonos)– v hlavním městě přišli mnozí umělci, VIP a osoby jako Onasis. Turista si hned na první pohled všimne, že ostrov obývají především cizinci, jež si toto místo zvolili jako nový domov. Místní pláže jsou vyhlášené. Hojně navštěvované jsou Paradise a Superparadise, ležící na skalnatých výčnělcích ostrova. Údajně nejlepší je pláž Elia a pláže Paranga či Psarra zase upřednostňované celebritami. Večery je zde nejlepší strávit nakupováním suvenýrů mezi lidnatými uličkami či posezením nad skvělou řeckou kuchyní v jedné z tavern, které téměř všechny skýtají pohled na moře a větrné mlýny.

Folegandros

Zde je k vidění Chora, hlavní město se středověkou čtvrtí Kastro pocházející již ze 13. století. Nad městem pak dominuje Panagia, kostel smetanové barvy, odkud byste si neměli nechat ujít západ slunce. Z pláží je třeba vyjmenovat nádherné Aggali, Ágios Nikólaos či Livakali, která se pyšní bílými kameny, a tak i průzračnou vodou. Za tu nejkrásnější pláž je považována Katorgo. Romantické duše by si neměly nechat ujít vyhlídku na náměstí Pounta či večeři v severní části ostrova ve vesničce Ano Meria.

Délos

Pro ty, kdo by rádi poznali archeologické lokality, je zde ostrůvek Délos. Ten je vzdálen pouhých 30 minut plavby trajektem z Mykonosu.

Délos je vyprahlý útes, který uchovává zbytky města, které bylo vyhlášeno organisací UNESCO za světové dědictví. Obdivovat zde můžete divadelní čtvrť, divadlo z roku 300 Apollónovu svatyni a překrásnou Lví terasu s mramorovými sochami ze 7. století.

 

Sandra Špačková, zdroj: 52 úžasných dovolených, Slovart

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>